GönderenKonu: Puntel ve vardevela  (Okunma sayısı 2427 defa)

sedat gedikli

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 18-07-2012
Puntel ve vardevela
Tarih : 31-07-2012 Saat : 23:23

Merhaba Modelciler,

Gemilerde emniyeti sağlayan yolcuları koruyan en önemli yapılardan biri de puntellerdir. Punteller, gemiye göre değişiklik gösterir, örneğin savaş gemilerinde yol yaparken genellikle yatırılırlar, iskeleye veya demirlendiğinde ise gerilerek yerlerine oturtulurlar. Yolcu gemilerinde çocuklarıda korumak amacıyla sık aralıklı olarak yapılmışlardır. Şehir hatları vapurlarında bu pek dikkate alınmamıştır.

Punteller modelcilerin melekelerine göre değişiklik gösterir, bazıları kümes telinin aralarından satır eksilterek yaparlar, bazıları hazır alırlar, bazıları tutkal ve ip yardımı ile yaparlar, Gerçek bir gemi punteli incelendiğinde bunun genellikle ana dikmeye kaynaklanmış ince demirden olduklarını görürsünüz.  Bu da yapacağımız puntelleri ve vardvelaları buna uygun yapmamız gerekliliğini ortaya koyar.

Bunun yapım zorluğunu bildiğimden daha kolay nasıl yapılabileceğini düşünmeye başladım ve evimdeki gitar üzerindeki telleri ve perdeleri gördüğümde bu işin olabileceğini anladım. Önce evime yakın olan müzik aletleri yapımcısı dükkanından aldığım makara grubu ile bir aparat yaptım ancak bazı hesap hatalarından dolayı pek işlevsel olmadı hemen yeniden yapım aşamasına geçip gerekli düzeltmeleri yapıp inşasını yaptığım bu puntel aleti ile çok kısa zaman içinde bir geminin tüm puntel - vardevela ve merdivenlerini yapabilmeyi başardım. Bununla ilgili yapım aşaması mönü kısmıda mevcuttur. Burada isteyen arkadaşlarla daha detaylı tartışma yapabiliriz.

Sevgi ve saygılarımla.

Sedat GEDİKLİ