GönderenKonu: PLANLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİM  (Okunma sayısı 9492 defa)

sedat gedikli

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 18-07-2012
PLANLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİM
Tarih : 18-01-2014 Saat : 02:24
Merhaba Sayım Modelciler,

Hepimiz plan konusunda sıkıntılar yaşamış ve benim gibi yapıp yapamayacağını bilmeden ne bulursak aldığımız ve arşivimizde oldukça fazla plan olan bendeniz, bazı noktalarda açıklık getirmeye çalışacağım.

Ülkemizde sayılı model gemi malzemesi ve planları satan yer mevcutur. Bu firmalar, planları satarken hangi kıstaslar içinde çalışırlar pek bilemiyorum ancak yapılan işleri çok iyi biliyorum o nedenle bunları sizlere de açıklayacağım eğer sizlerde görüş bildirir ve bir tartışma ortamı oluşturursak çok daha iyi olacaktır.

Planlar nereden temin edilmiştir ?

Gemi planları gemi mühendisleri tarafından pek çok kurala göre çizilen, modelleme teknikleri ile havuzlarda denenen ve neticeye bağlı olarak düzeltmeler yapıldıktan sonra inşa edilen yapılardır. Gemiler, yatlar, gezi tekneleri gibi pek çok tür mevcuttur ki bunlarda kendi aralarında sınıflara ayrılırlar, bunları yazmamdaki amacı daha sonra  açıklayacağım.

Bir gün yaklaşık 30 yıl önce İstanbulda bir model gemi malzemesi satan firmaya gittim. Plan sordum var olduğu açıklandı daha öncede yazdığım gibi yapıp yapamayacağımı düşünmeden planları aldım ve Ankara ya döndüm. Planları incelemeye başladım kendi kendime iyi yaptığımı söyleyerek stoklamaya devam ettim. Yıllar sonra bir planı açıp yapım için notlar alırken planda şu ibareye rastladım, plan kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. Bu yazının anlamı şu idi bu planı ben çizdim, benim adıma kayıtlı ve telif haklarım vardır. Hemen aklıma şu soru geldi ancak kişileri bulup soramadığım için havada kaldı.

1- Bu planları sizmi çizdi,niz ?
2- Gemi ile ilgili dökümanlar elinizde mevcut mu ?
3- Gemi üzerinde incelemeyi nerede yaptınız ?
4- Ölçümleri nerede ? nasıl ? hangi araçlarla aldınız ?
5- Bu ölçümleri ölçeklendirerek plana nasıl aktardınız ?
6- Çizdiğinizi söylediğiniz bu planları ilgili kurumlara tastik ettirip telif hakkını nasıl aldınız ve bunun belgeleri varmıdır ?
7- Piyasaya satışa arzettiğiniz bu planlar başka bir firmadan kopyalandıysa hakkınızda açılacak olan davalarda yukarıda belittiğim 6 maddeyi ispatlayabilirmisiniz ?

evet bu sorulara arayacağımız cevaplara mihenk taşı olacaktır.

Aldığım planlardan biri wictory kalyonu idi ve epey yüksek bir rakama almıştım.Çok kötü bir ozalit çekimi ile bana verilen bu plan çok ünlü bir firmanın planından kopyalanmıştı. Aynı kişinin piyasaya sürdüğü diğer bir planın altında yazılı olan kopyalanamaz ve çoğaltılamaz ibaresi olan gemi, dünyada iki tane inşa edilmiş ve her ikisi de güney afrikada çalışmakta olan gemilerdir. Bu geminin ölçümlerini kim yapıp plana döktü ve satışa arz etti ? hangi hakla planın altına bu notu yazıp satabiliyorsunuz, size bu planın orijinal olanını gösterek bunu kopyaladığınızı söyleyip size dava açılırsa ne söyleyebilirsiniz ? işte sayın modelciler bu lanların belli başlı bazıları hariç yabancı menşeli gemi planlarının tamamı kopyalanmış planlar olup paylaşmaktan çekinmeyin. altına istedikleri ibareyi yazsınlar hiç bir anlam ifade etmez. İstanbul da satılan yapıp yapamayacağı dahi bilinmeden satılan bir modelin planı bir ağabeyimizin avrupadan satın aldığı kit'in içinden çıkan planın kopyalanması ile elde edilmiş ve hali hazırda satılmaktadır. Eğer bu planları tarattığımda maliyeti karşılayabileceğim bir sponsor bulabilirsem elimdeki planları sizlerle paylaşmaktan çekinmeyeceğim, tabiiki bu planların yapılabilir olanlarını paylaşacağım, sadece çizim olup yapılamayan pek çok model gemi planı da hala satılmakta olduğundan bunları paylaşmak sizlere yapılabilecek en büyük kötülük olacaktır. Dost ve kardeşlerimin yolladığı pek çok planı da bunlara katarak sizlerle paylaşacağım.

Bu konudaki görüşlerinizi lütfen paylaşın ve bir yol çizmemize yardımcı olun. Hepinize şimdiden çok teşekkür ederim.

Sedat GEDİKLİ 

ahmetmelek

  • Forum Üyesi
  • İleti: 2
  • Üyelik Tarihi: 19-12-2013
RE:PLANLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİM
Tarih : 27-01-2014 Saat : 14:16
sedat abi tüm modelciler ve bundan sonra modelciliğe gönül verecek arkadaşlar adına çok teşekkür ederiz. bir çoğumuz daha neyin ne olduğunu bilmeden bazı planlar alıyoruz sizin gibi ustalara danışmadan oda acemilikten hevesten biran önce yapma arzusundan kaynaklanıyor ama işin içine girdikten sonra sizin gibi abilerle karşılaşınca  anlıyoruz yanlış yaptığımızı sana çok teşekkür ederiz


TANER15

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1
  • Üyelik Tarihi:
RE:PLANLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİM
Tarih : 07-02-2014 Saat : 00:50
gemi planı temin etmek için ne yapmalıyım.birtanede olsa temin edip birleştirmek ve tatmamlamak istiyorum


sedat gedikli

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 48
  • Üyelik Tarihi: 18-07-2012
RE:PLANLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİM
Tarih : 23-02-2014 Saat : 02:51
Taner Arkadaşım,

Bana mail at ( scoutsedat@gmail.com ) sana Taka planını yollayayım.

Sağlıklı günler dilerim.

Sedat GEDİKLİ

mahoni061

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1
  • Üyelik Tarihi: 28-02-2016
slm süpersin abi yaaa....
Tarih : 02-03-2014 Saat : 23:27
ben trabzondan muhammet.arçelik servisinde teknisyen olarak çalışıyorum.boş zamanlarda böle hobi sanatı ile uğraşanları seyretmekten kendimi alıkoyamıyorum.bende ufak tefek bişeyler yapmaya çalışıyorum.aranıza katılmak için üye oldum sitenize.kabul ederseniz sevinirim.bilmem gerçekleşirmi ama sizdn bi isteğim olacak.bana taka planı 1 tane gönderebilirmisin.memnun olurum.kemalay61@mynet.com     adresime yollarsa sevinirim.rahatsız etmemişimdir inşallah.yazdıklarımla yordumsa çok özür dilerim.olulmlu yada olumsuz cevap gelirse sevinirim.görüşmek üzere.....

 1